Peskiranje suvim ledom ili CO2 čišćenje je sistem industrijskog čišćenja, koji je neabrazivan, netoksičan i bez ostataka čišćenja (takozvanog sekundarnog otpada). Ovaj sistem čišćenja se može koristiti u skoro svim industrijskim granama, za čišćenje različitih vrsta površinskih zaprljanja. Pored mnoštva prednosti u odnosu na tradicionalne metode čišćenja, sledeća lista vam nudi 10 prednosti peskiranja suvim ledom.

Prednost #1: Efikasnije vreme čišćenja zbog čišćenja na licu mesta
Tradicionalne metode nekada zahtevaju da se oprema razmontira i premesti na odgovarajuće mesto za čišćenje. Peskiranje suvim ledom može se vršiti na licu mesta bez rastavljanja i bez vremena koje je potrebno za sušenje i hlađenje, čime se ukupno vreme čišćenja znatno skraćuje, za razliku od ostalih metoda koje traju mnogo duže.

Prednost #2: Smanjena količina otpada za uklanjanje
Tradicionalne metode čišćenja kao rezutat imaju i dodatno čišćenje, tzv. “sekundarnog otpada”, koji se sastoji od raznih rastvarača, peska ili dr., što znači da sama supstanca za čišćenje postaje sekundarni otpad koji treba da se ukloni. Čišćenje suvim ledom eliminiše sekundarni otpad, tako što jednostavno nestaje (isparava) i tako smanjuje cenu i ostale poteškoće nastale konvencionalnim metodama.

Prednost #3: Sistem čišćenja je Eco-Friendly- ne šteti prirodnoj okolini
Delići suvog leda dobijaju se u procesu gde tečni CO2 ekspandira u supstancu nalik snegu. Štapići suvog leda jednostavno nestaju u kontaktu sa površinom, pretvaraju se u gas, ne ostavljajući za sobom nikave toksične materije. Olakšice pri čišćenju ovom metodom su, da količinu otpada smanjujete na minimum tako što eliminišete stvaranje sekundarnog otpada i nema potrebe za odlaganjem opasnih toksičnih materija.

Prednost #4: Brže i temeljnije nego ručno čišćenje
Sa suvim ledom dobijate mnogo detaljnije i brže čišćenje, jer možete očistiti i sve nepristupačne delove. Eliminiše se čišćenje raznim abrazivnim sredstvima i žičanim četkama, smanjujete naporan rad i zastoje u proizvodnji i izbegavate potencijalne kvarove, koji mogu dovesti do prestanka rada sistema.

Prednost #5: Bezbedan rad sa električnim uređajima
Suvi led čisti temeljno, ostavljajući uređaje suvim i na mestu. Ne koriste se štetne hemikalije, lubrikanti, rastvarači ili voda u tu svrhu! Zahvaljujući ovim osobinama, peskiranje suvim ledom predstavlja idealno rešenje za električne uređaje ili druge uređaje osetljive na vodu i vlagu.

Prednost #6: Smanjuje i eliminiše oštećenja na opremi
Peskiranje suvim ledom je neabrazivna i nekorozivna metoda; nema ogrebotina i oderotina površine, kao kod ostalih tradicionalnih metoda čišćenja (pesak i drugi abrazivi). Onog trenutka kada štapić suvog leda udari u površinu koja se čisti, on ekspandira i tako slabi vezu između površine i zaprljanja.

Prednost #7: Dezinfikuje površinu od bakterija i buđi
Suvi led je prirodan anti-bakterijski metod čišćenja. Zbog svoje ekstremno niske temperature -79º C, suvi led ubija bakterije i buđ pri prvom kontaktu. Dok čisti, on i dezinfikuje, bez potrebe za korišćenjem hemikalija, toksina ili drugih agensa.

Prednost #8: Nije štetan za zdravlje zaposlenih
Suvi led je netoksičan za razliku od mnogih rastvarača koji se koriste u industriji čišćenja. Izlaganje takvim opasnim materijama i agensima je eliminisana, što smanjuje rizik od zdravstvenih problema zaposlenih. Stvorena je bezbednija i zdravija okolina za čišćenje.

Prednost #9: Ušteda prostora - nije potreban dodatan prostor za čišćenje
Aparati za peskiranje suvim ledom su prenosni, tako da se mogu koristiti gde god da se nalazi oprema koja treba da se očisti. Nema potrebe za rasklapanjem, prenosom i sastavljanjem.

Prednost #10: Čišćenje suvim ledom se samo isplaćuje
Čišćenje suvim ledom eliminiše toliko negativnih elemenata vezanih za čišćenje, da ono doslovce samo sebe isplaćuje. Čišćenje suvim ledom eliminiše potrebu za:

  • rasklapanjem i premeštanjem
  • razređivačima
  • ručnim čišćenjem(ribanjem)
  • oštećenjima opreme
  • vremenom sušenja
  • vremenom hlađenja