Poznati film naučne fantastike “Jurassic Park” zainteresovao nas je i pružio nam je priliku da stvorimo pravu sliku o dinosaurusima. U istočnoj Juti, postoji veliki broj pravih kostiju dinosaurusa, koje su pronašli paleontolozi (naučnici koji se bave proučavanjem praistorijskih fosila) u oblasti koja je poznata u svetu po kostima koje su stare i do 100 miliona godina.

Na slici levo : okamenjeni fosilni ostaci.

Ovi okamenjeni fosilni ostaci preživeli su stotine miliona godina netaknuti. Da bi se sprovela dalja istraživanja, bilo je potrebno ukloniti kameni omotač, a da se pritom ne oštete dragocene kosti dinosaurusa. Godinama je ovo bio dug, dosadan i delikatan posao struganja i grebanja.

Nedavno, naučnici sa koledža iz pomenute oblasti rešili su da isprobaju metodu čišćenja suvim ledom na jako osetljivim kostima. I otkrili su da je metoda delotvorna. Korišćen je veoma blag mlaz, da bi se oštećenja kostiju svela na minimum.

Bilo da želite da uklonite tragove dima sa kožnog poveza veoma stare knjige ili naslage sedimenata sa kostiju dinosaursa, čišćenje suvim ledom skraćuje rad i vreme i sprečava bilo kakva oštećenja podloge koja se čisti.